Sedentarismul este astăzi tot mai prezent în randul copiilor, un factor major în obezitate, diabet, boli cardiovasculare, hipertensiune arteriala, insomnie, depresie și alte probleme de sănătate.
- Un raport al Organizației Mondiale a Sănătății arată că 80% dintre copiii cu vârste cuprinse între 11 și 17 ani nu sunt suficient de activi fizic.
- Raportul a afirmat că fetele fac mai puțin exercițiu decât băieții, posibil din cauza lipsei de acces la programe.
În trecut, copiii erau mai predispuși să se urce pe biciclete sau să arunce la coș. Acum, urmărirea internetului este activitatea de agrement implicită. „Există o mulțime de rețele de socializare – nu mai sunt doar TV și jocuri video”, spune Dalila Baetoiu, kinetoterapeut Kineto Consult. „Se petrece prea mult timp în fața telefonului și computerului folosind Instagram sau TikTok. Și din păcate, sunt numeroase efectele dăunătoare asociate cu asta.”
Este important de mentionat ca părintii joacă un rol important în combaterea sedentarismului, prin adoptarea unui stil de viata sănătos si a unei alimentatii echilibrate, ei fiind modelul cel mai apropiat urmat de copii.
În copilarie, exercițiile fizice prezinta o multitudine de beneficii fizice, psihologice și sociale asupra viitorului adult. De aceea, parinții trebuie să-și obisnuiască copilul înca de mic cu activitățile in aer liber, cu mișcarea, pentru a reuși sa combată sedentarismul. În plus, sănătatea copiilor care practică sport de mici este la un nivel mult mai bun, comparativ cu a celor sedentari.
Recomandăm copiilor și adolescenților să facă cel puțin o oră de activitate moderată până la susținută în fiecare zi, acea oră incluzând activități mai intense de cel puțin trei ori pe săptămână pentru a menține mușchii și oasele puternice.
Rezultate pozitive s-ar mai putea obține:
- în urma unor acțiuni speciale incluse în programele școlare, care să urmărească conștientizarea problemelor ce se dezvoltă în timp, creșterea gradului de participare în activități sportive,
- prin crearea de noi locuri pentru activități
- prin creșterea gradului de conștientizare la nivelul societății prin educație și campanii media, a importanței activității fizice